איך מתמודדים עם תפרחת חיתולים?

מה הסימנים שיש לתינוק תפרחת חיתולים, מדוע זה קורה, איך נמנעים מכך ומה עושים אם יש זיהום בעור התינוק? ד"ר מרים הרמן, רופאת ילדים, מסבירה וממליצה

 

זה קורה כמעט לכל תינוק: כתמים אדומים ועור מגורה באותו חלק עור עדין, שבא במגע עם שתן וצואה ומכוסה בחיתול מרבית שעות היממה. הלחות המצטברת בחיתול גורמת לעור הישבן, המפשעות וסביבתם להיעשות רגיש לשפשופים. החומרים שיש בשתן ובצואה מגבירים את הגירוי וגורמים לפריחה ולעתים גם לזיהומים פטרייתיים. לתוצאה של אלה קוראים בלשון הרפואי "תפרחת חיתולים".

מדוע זה קורה?
"בשתן יש חומר בשם אמוניה, שגורם לגירוי העור", מסבירה רופאת הילדים ד"ר מרים  הרמן. "אמוניה הוא חומר פסולת שמשתחרר בתהליך חילוף החומרים (מטבוליזם). בצואה, לעומת זאת, ישנם חומרי פסולת חומציים ובנוסף – חיידקים ומזהמים נוספים. כשהעור רטוב, חם ולח הוא פחות עמיד והזיהומים חודרים לתוכו".

כיצד מונעים תפרחת חיתולים?
"הכי חשוב זה לשמור על היגיינה של עור התינוק. כלומר, יש לבצע  החתלות תכופות, לשטוף את עור התינוק ולמרוח במשחת החתלה, כדי להקטין את משך הזמן שהתינוק עטוף בחיתול רטוב", מדגישה ד"ר הרמן.

לא פחות חושב לשמור על ההיגיינה של הבקבוקים, כשמאכילים את התינוק מתמ"ל, ולאם מניקה מומלץ לשמור על תזונה מאוזנת.

ומה עוד?
לדברי ד"ר הרמן כדאי להימנע מהאכלה תכופה, כדי שיהיה לתינוק זמן לעכל את הארוחה האחרונה. כך רמת החומציות בצואה תהיה נמוכה יותר. "אם התינוק בוכה, אפשר לנסות להרגיע בהשכבה על הבטן בתנאי שמגיחים על התינוק, לתת מוצץ, לחבק או לצאת לטיול בעגלה ולהמתין עד האכלה הבאה במידת האפשר".

 

 

 

 

כיצד מטפלים בתפרחת תינוקות?
הכי חשוב ויעיל: לאוורר את ישבנו של התינוק. כדאי להשכיב את התינוק ללא חיתול לזמן מה במהלך היום, מדי יום. "אם המצב חמור, אינו משתפר בתוך 72 שעות או חלילה מחמיר ייתכן שהתפתח זיהום פטרייתי ויש צורך בטיפול רפואי. רופא הילדים יבצע אבחנה מבדלת, ולפיה יקבע האם יש צורך בתכשיר אנטיביוטי או אנטי-פטרייתי", אומרת ד"ר הרמן.

האם כדאי להשתמש בחיתולי בד
ייתכן שתקבלו עצה לחתל בחיתולי בד "כמו פעם", אבל לדברי ד"ר הרמן חיתולים חד פעמיים דווקא עדיפים, שכן יש בהם חומרים שסופגים את השתן ומרחיקים אותו מעור התינוק. כמובן, שגם את אלה יש להחליף לעתים מזומנות.