איך לשמור על עור התינוק בקיץ
כמה שכבות צריך להלביש את תינוק בקיץ, איך מונעים פריחה בגלל זעה, האם מותר להדליק מזגן, ומה עושים עם עקיצות יתושים? מדריך להורים בקיץ
נשים רבות מוכנות לסבול בהריון את חום יולי-אוגוסט, כדי ללדת את תינוקן דווקא בקיץ. הן מאמינות שיש יתרונות גדולים ללידה ולטיפול בתינוק בקיץ, לעומת לידות בחורף. תינוקות, כידוע, רגישים מאד לקור ומנגנון וויסות החום שלהם אינו בשל מספיק בחודשים הראשונים לחייהם. ואולם למרות היתרון היחסי של העונה החמה, ישנם כמה כללים שחיוני לשמור עליהם.
מהי מידת החום המומלצת?
חום גופו הממוצע של תינוק הוא כ-36 מעלות. ולכן, במיוחד בקיץ, חייבים להשגיח שלא יעלה החום בגלל חשש לאבדן נוזלים ולהתייבשות, חלילה. ההמלצה היא לקרר את חדר התינוק וכל חדר אחר שהוא נמצא בו לטמפרטורה של כ-21-23 מעלות, באופן קבוע.
האם מותר לקרר במזגן?
מותר, אבל יש בכך חסרון: מזגן עובד ללא הפסקה ועלול להיווצר מצב שהחדר קר מדי עבור התינוק הרגיש. ולכן, ההמלצה היא להשתמש במאוורר ולא במזגן, במיוחד בלילה. כמו כן, כדאי שהמאוורר לא יפעל מעל התינוק. ואם בכל זאת ממזגים את החדר, כדאי לבדוק את הטמפרטורה מדי פעם, כדי לוודא שלא ירדה מתחת ל-21 מעלות.
כמה שכבות צריך להלביש את תינוק?
על פי המלצות משרד הבריאות, בחודשי הקיץ מספיקות שכבה או שתיים. עד גיל חודשיים כדאי להלביש שתי גופיות ומכנסיים עם רגליות. כמו כן, חשוב שהבגדים יהיו קלילים ואווריריים ויש לשים לב שהתינוק נינוח, שאינו עצבני ומזיע או לחילופין אדיש וישנוני. מגיל חודשיים אפשר לותר על גופיה אחת, להלביש במכנסיים קצרים, ואפשר גם לוותר על הגרביים.
חשוב לזכור: אם האף והידיים של התינוק קרירים למגע, ייתכן שקר לו וכדאי להוסיף עוד שכבה או לכסות אותו, ואם הם מזיעים ודביקים כנראה שחם לו וזה הזמן לשחרר אותו מבגדים מיותרים.
האם כדאי לכסות את התינוק?
כן, זה תמיד מומלץ, במיוחד בלילה, כשאינכם לצדו, בגלל האפשרות שהטמפרטורה בחדר תרד לפנות בוקר. כדאי לכסות בשמיכה קלה גם כשנמצאים חדר ממוזג.
מה אפשר לעשות כשהתינוק מזיע?
הזיעה עצמה אינה מזיקה, אבל חשוב לוודא שהתינוק מקבל מספיק נוזלים. כן, גם אם הוא יונק. הסימן הראשוני לכך הוא שתינוק ירצה לינוק יותר מהרגיל, לכן לא כדאי להגביל את ההנקה. אמנם אין איסור לתת לתינוק יונק מים, אבל החשש הוא שהמים יגרמו לו לינוק פחות וימנעו ממנו רכיבי תזונה חיוניים.
בעיה נוספת שעלולה להתעורר בגלל הזעה: פריחה אדמדמה ומכוערת. הסבתות שלנו קראו לזה "חררה", בשפה הרפואית התופעה נקראת מיליאריה, והיא מתפתח בגלל הצטברות של זיעה מתחת לעורו של התינוק.
כיצד מטפלים: לרוב הפריחה חולפת מעצמה תוך ימים בודדים, ואין צורך לפנות לרופא, אלא במקרים קיצוניים במיוחד. במקרים כאלה הרופא ירשום משחה או קרם המכילים חומרים נוגדי דלקת במינון המתאים לתינוקות, כדי להקל על הגירוי בעור. אפשר לשטוף את התינוק במים קרירים-פושרים. אפשרות מומלצת נוספת היא "לאוורר" את עור התינוק: להלביש אותו בבגדים קלים מאד או להניח לו להיות ערום למשך דקות ספורות, כשהוא בחדר ומשגיחים עליו, כמובן.
וכשיוצאים מהבית?
התינוק זקוק לאוויר צח, לאור השמש, אבל חשוב מאד להגן על עורו העדין מפני חשיפה ישירה לשמש. השעות הבטוחות לצאת עם התינוק מהבית הן עד 10:00 בבוקר או אחרי 16:00.
עד גיל חצי שנה כדאי להימנע לחלוטין מחשיפה לשמש. עור התינוק כל כך רגיש ועדין שהוא עלול להאדים – כלומר, לחטוף כוויה, תוך דקות ספורות. כמו כן, אסור למרוח על תינוק בן פחות מ-6 חודשים מסנני קרינה. מעל גיל חצי שנה ניתן להשתמש במסנני קרינה, רצוי כאלה שמותאמים לילדים ותינוקות ומכילים כמות מופחתת של חומרים, כדי למנוע גירוי של העור.
מה עושים נגד עקיצות יתושים?
המראה של תינוק עקוץ בפנים בזרועות וברגליים הוא לא נעים, בלשון המעטה. החשש העיקרי הוא שהעקיצה תזדהם ותתנפח. אם התינוק עקוץ וגם סובל מחום והעור מסביב לעקיצה נפוח ואדום, פנו לרופא הילדים שידע לייעץ מה למרוח והאם חלילה צריך תרופה אנטיביוטית.
הכי חשוב: אסור למרוח תכשירים דוחי יתושים על עור התינוק בחצי השנה הראשונה, אך אפשר למרוח אותם על הבגדים, על המיטה, מגן הראש או על העגלה. כדאי לדאוג לרשתות, מנורה כחולה בחדרו או כילה מעל מיטת התינוק.
מגיל 6 חודשים אפשר למרוח על עורו של התינוק תכשיר "סנו די בייבי".
ומה עושים נגד העקיצות? התייעצו עם רופא הילדים מה ניתן למרוח על עור התינוק כדי להקל על הגירוד: יש שממליצים על כל מיני פטנטים טבעיים שחלקם אכן עשויים להקל, אבל לא כדאי לקחת סיכון לפני שקיבלתם המלצה מרופא הילדים